כדי להתחיל להזמין יש לבחור תאריך ואופן האספקה
הביצה שהתחפשה: מחפשים מאכל חג
חשבתם שלהתחפש זה כיף? חכו עד שתאכלו מנות שהתחפשו. אורן אסיף (גרגרן) מביא דוגמאות למנות מחופשות מעולם הבישול המודרני, ומציע כמה רעיונות לרענון אוזני ההמן שלכם
פורים הוא אולי החג היהודי השמח ביותר, במסגרתו אנחנו מצווים לשתות "עד דלא ידע", לחגוג ולהתחפש. כמה חבל, שדווקא בחג שמח שכזה מאכל החג שלנו הוא במקרה הטוב סתם "בסדר" ובמקרה הפחות טוב יבש ומדכא.
מוזר שדווקא לפורים, שמתאפיין ביצירתיות ובאווירה היתולית, אין מאכל חג תואם. אוכל אמנם נועד בבסיסו להזין את הגוף, אבל יש לו את הכוח להיות הרבה מעבר לכך – משמח, מענג ומפתיע.
אוזן המן, מלבד שמה "מעורר התיאבון" (שהוא, אגב, עיוות לא ברור לשם המקורי שהעניקה לו יהדות מרכז אירופה, "הומן טאש" - כיס המן), היא לא בדיוק מה שהייתי מכנה אוכל שמח, ולמען האמת כנראה גם לא מזין.
אוכל ויצירתיות הולכים יד ביד. אנחנו חווים אוכל לא רק באמצעות חוש הטעם, אלא באמצעות כל החושים יחד, ולכן החשיבות הגדולה למראה המנה.
מן הראוי שבפורים לא רק שנתחפש בעצמנו, אלא נחפש גם את אוכל החג שלנו, כי אוכל יכול להפתיע בטעמו אבל לא פחות מכך הוא יכול להפתיע במראהו.
מנות מחופשות מפורסמות
אוכל בתחפושת זו לא המצאה חדשה. קיימים מתכונים עוד מתקופת ימי הביניים, שמתארים מנות שנראות כמו דבר אחד אבל הן בעצם משהו אחר. הדוגמא הטובה ביותר למנה כזו, שמשוחזרת מאותה תקופה והיא בין המוכרות ביותר כיום, היא מנת ה"פרי-בשר" (Meat Fruit). זו מנה של השף הסטון בלומנטל, מהשפים הידועים ביותר בעולם הבישול המודרני, שידוע כמישהו שחושב מחוץ לקופסא ומשלב אוכל ומדע.
המנה הזו, שהיא ללא צל של ספק מנת הדגל במסעדת Dinner הלונדונית, נראית תמימה למדיי. אם הייתה מונחת לפניכם ללא הסבר, קרוב לוודאי שהייתם חושבים שהונחה לפניכם מנדרינה לפתיחת הארוחה, קצת כמו האורחים באחת מתוכניות הטלוויזיה שלו שהגיעו לארוחה בהשראת מנות מימי הביניים.
כמובן שמדובר בהרבה יותר מסתם מנדרינה. השכבה החיצונית של המנה עשויה ג'לי מנדרינה, מדהים בפני עצמו באיכותו ובצבעו, שמביא איתו גם את הטעמים המקוריים של הפרי. מתחתיה, מסתתר מוס חלק של כבדי עוף, מהטובים ביותר מסוגו.
"אפקט ההפתעה" של המנה הזו הוא כנראה גורם מרכזי בכך שהפכה למזוהה ביותר עם הסטון בלומנטל, לפחות כמו ש"דרך השלום" מזוהה עם פאר טסי (וככה מכניסים לאותו משפט את אחד השפים הגדולים ביותר בקולינריה, עם זמר שפרץ לתודעה הישראלית לפני מספר חודשים).
מסעדת Dinner לא לבד. במסעדת הדגל של הסטון, The Fat Duck, אוכל הוא הופעה של ממש. החל מארטיקים שהם בעצם בעלי טעמי דגים, עד לקלף שהוא בעצם קינוח ועוד שפע מנות מתעתעות שמשחקות עם המוח והלשון.
גם במסעדת Dos Cielos בברצלונה יגישו לכם קינוח מבוסס פירות טרופיים ובבסיסו בננה מקולפת, שהיא בעצם שוקולד לבן במילוי קרם.
באמסטרדם, במסעדתו של מושיק רוט Samhoud Places, תוכלו להזמין המבורגר שנראה רגיל לגמרי, למרות שהקציצה צמחונית ועשויה מעגבניות. איך הטעם? נצטרך לנסות כדי לדעת, אבל הביקורות משבחות.
להפתיע עם מנה מחופשת
המכנה המשותף לכל הדוגמאות שהבאנו (וכמובן שיש עוד לא מעט אחרות), הוא בישול מולקולרי/מודרני. הטכניקות החדשניות שמתלוות אליו מאפשרות למתוח את גבולות הבישול, להגיע למחוזות חדשים וליצור מנות שקודם לכן היו רק בגדר חלום.
אבל לא צריך ללכת רחוק עד לבישול המולקולרי כדי ליצור אוכל מלהיב ומפתיע, מספיק לפתוח את הראש ולשחק עם הדימיון. טוויסט פשוט במתכון של אוזני ההמן - כמו להחליף את סוג הבצק, או להשתמש במילוי שהוא לא בהכרח מתוק – יגרום לכך שהן יתקבלו בקריאות התפעלות. תשכחו את מה שאתם מכירים, וותרו על הגבולות... מה דעתכם, למשל, על אוזני המן מאודות בטעמים אסיאתיים?
בקיצור: בפורים הזה נסו להפתיע במאכל שהוא לא בדיוק מה שהוא נראה. נסו להגזים. תנו לעצמכם להיסחף, ליהנות ולהשתעשע במטבח עד דלא ידע.
וטיפ אחרון לסיום - אם אתם נוהגים להכין משלוחי מנות לקולגות בעבודה, ותרו על משלוח המנות הבנאלי של החטיפים והשוקולדים, שיכול בקלות גם להיות יקר מאד. נסו הפעם פשוט להזמין לו משלוח של מנה טובה ממסעדה אהובה.
***