אנחנו לגמרי
בעד לתכנן מראש...

הזמנות מעבר לשבועיים קדימה

ניתן לערוך רק מהתפריט המלא

ובמגבלת הזמן והכמות המינימליים

עגלת קניות

סל הקניות שלך ריק

Delicatessen - דליקטסן
התפריט והמוצרים שלנו בקליק אחד

המגזין

לטרוף את פרובאנס
י
וסי ונטשה יצאו לטיול טעימות בשווקים של חבל פרובאנס. הם חזרו כדי לספר לנו על גבינות העיזים ודבש הלבנדר בשוק התוסס של ריאז, על הסמטאות וגינות התבלינים של גורד, עגבניות הענק של פורקלקייה ועוד כהנה וכהנה מעדנים מקומיים שמלטפים את החיך ואת הנפש

יוסי ונטשה יצאו לטיול טעימות בשווקים של חבל פרובאנס. הם חזרו כדי לספר לנו על גבינות העיזים ודבש הלבנדר בשוק התוסס של ריאז, על הסמטאות וגינות התבלינים של גורד, עגבניות הענק של פורקלקייה ועוד כהנה וכהנה מעדנים מקומיים שמלטפים את החיך ואת הנפש

יש אנשים שמתכננים את הטיולים שלהם לפי זרימת הנחלים, אחרים לפי שבילי עפר קשים המתאימים לנסיעה מאתגרת בג'יפ ארבע על ארבע. אנחנו מתכננים את הטיולים שלנו לפי האטרקציות הקולינריות שמזמן לנו האזור. חמושים במצב רוח טוב ותיאבון להרפתקאות, אנחנו יוצאים לחקור, לאכול ולצלם. מביאים חזרה זיכרונות וטעמים.

אחת ההנאות הגדולות בחופשה שלנו בפרובאנס הייתה לפשוט על השווקים הססגוניים כשאנחנו מחופשים למקומיים, חופשים כובעי פנמה לבנים וחמושים בסלי נצרים ענקיים.

בשבת הובילו אותנו המארחים שלנו לשוק הצבעוני, האותנטי והנחשב בלב העיירה ריאז (Riez) השוכנת באזור פרובאנס עילית (Alpes de Haute Provence). הם המליצו שנאסוף ממטעמי השוק לפיקניק וגם נצטייד במצרכים לארוחת ערב פרובאנסלית טיפוסית שנכין מאוחר יותר.

לא נדרש שכנוע רב. הסלים שלנו התמלאו בקצב מסחרר בגבינות עיזים רכות וקשות, לחם פריך, נקניקים מתובלים, זיתים, תותי יער ופירות קיץ. כמובן שלא דילגנו על אף עגבנייה בעלת צורה מוזרה, מסניפים את הניחוחות הבשלים שלה ומפנטזים על המטעמים שנכין בחווה (בה התארחנו) כשנחזור אליה.

חנווני הגבינות בשוק של ריאז, פרובאנס. נטשה חיימוביץ למגזין דליקטסן, חג שבועות 2015חנווני גבינות בשוק של ריאז. צילום: יוסי סליס

גבינת עיזים בדוכן הגבינות בשוק ריאז. צילום: יוסי סליסגבינת עיזים בדוכן הגבינות בשוק ריאז. צילום: יוסי סליס

דוכן ביצי משק בשוק בריאז, פרובאנס עיליתדוכן ביצי משק בשוק בריאז. צילום: יוסי סליס

הזיתים הטעימים של פרובאנס. חג שבועות בדליקטסןהזיתים הטעימים של פרובאנס. צילום: יוסי סליס

ממרחי טפנד תוצרת פרובאנס. צילום: יוסי סליסממרחי טפנד תוצרת פרובאנס. צילום: יוסי סליס

נקניקים מקומיים. צילום: יוסי סליסנקניקים מקומיים. צילום: יוסי סליס

דוכן לחמים טריים, עבודת יד, בשוק ריאז בפרובאנסלחם תבלינים מקמח אורגני בדוכן הלחמים הטריים בשוק. צילום: יוסי סליס

תבלינים בשוק ריאז. צילום: יוסי סליסתבלינים בשוק ריאז. צילום: יוסי סליס

טעמנו דבש לבנדר בהיר ועדין בעל ניחוח פרחוני, גבינות עיזים טריות מהאזור (Fromage de Chevre), טפנד מזיתים שחורים וירוקים ופוקצ'ות מנוקדות בבצל מקורמל ואנשובי שהשלימו את הסל הפרובאנסלי.

לא פסחנו גם על דוכני הסבונים והבשמים המדיפים לבנדר ויסמין, דוכנים שמוכרים כלי קרמיקה פרובאנסליים צבעוניים ועליזים, אריגים, בדים, סלי קש וכובעים. באחד הדוכנים המוקדשים ללבנדר (יש אחד כזה לפחות בכל שוק בפרובאנס) הצטיידנו בשקיות כותנה לבנות מלאות בלבנדר מיובש, סבוני לבנדר טבעיים סגולים וריחניים וניחוחות מיצוי לבנדר מבשמים לבית.

דבש לבנדר. צילום: יוסי סליסדבש לבנדר. צילום: יוסי סליס

מקבלים הסברים על יתרונות הדבש משדות הלבנדר. צילום: יוסי סליסמקבלים הסברים על יתרונות הדבש משדות הלבנדר. צילום: יוסי סליס

לבנדר בשוק בפרובאנס צרפת. טיול שווקים מאת נטשה חיימוביץ עבור מגזין דליקטסןבכל שוק בפרובאנס תמצאו דוכן מתמחה למוצרי ותכשירי לבנדר. צילום: יוסי סליס

 

היכן עוד אפשר לטייל כשמסיימים סיור בשוק של ריאז

העיירה הקרובה לריאז, מוסטייה סנט מרי (Moustiers-Sainte-Marie), על בתי האבן שלה וסמטאותיה שטופות השמש, פשוט השאירה אותנו נפעמים. בתי העיירה מפוזרים על צוק גבוה, חצוי לשניים על-ידי מעיינות ופלגי מים שוצפים שמקום נביעתם במעלה ההר. שמחנו ללכת לאיבוד בסמטאות הצרות ובכיכרות הקטנות של העיירה. עצרנו להציץ בסטודיו של אמנים מקומיים, בחנויות עתיקות ובחנויות בוטיק קטנות שמוכרות קרמיקה מייצור מקומי.

כלי הקרמיקה העדינים (Faïence Pottery) שמיוצרים בעיירה, שונים מאוד מהכלים הפרובאנסליים האופייניים, שהם צבעוניים וכבדים. כאן גילינו בעיקר כלים מצויירים בעבודת יד, בעיקר בגוונים של כחול.

כפות עץ מגולפות מעץ זית. יוסי סליס דליקטסן הוםכפות עץ מגולפות מעץ זית. צילום: יוסי סליס

 

בדרך העיירות היפות של פרובאנס

ברוב ימות השבוע אפשר למצוא לפחות שוק פתוח אחד בכפרי האזור. בכל מקרה, כדאי לבדוק מראש באלו ימים פועלים השווקים המקומיים במקום שמתארחים בו.

את הסיור בשווקים כדאי לתכנן לשעות הבוקר המוקדמות. להגיע לשוק ליהנות מקפה משובח עם קרואסון פריך או כריך פרובאנסלי ואחר-כך לצאת לסיור בדוכני השוק. לקראת הצהריים אפשר שוב להתמקם באחד מבתי הקפה המקיפים את השוק להזמין כוס יין מקומי ולנשנש פיסלדייר (פיצה פרובאנסלית עם זיתים שחורים, בצל מקורמל ואנשובי), או לתכנן פיקניק שבו תדגמו את השלל מדוכני השוק.

בדרכנו לסיור בעיירות היפות (Beaux Villages) עברנו דרך העיירה פורקלקייה (Forcalquier) שבימי שני מארחת שוק כפרי ססגוני בכיכר הראשית שבמרכזה. ברור שעצרנו לסיבוב.

חוות קטנות לגידול לבנדר, פרובאנס. צילום: יוסי סליסחוות קטנות לגידול לבנדר. צילום: יוסי סליס

דבש לבנדר בשוק פורקלקייה בפרובאנס. חג שבועות בדליקטסן.דבש לבנדר בשוק של פורקלקייה. צילום: יוסי סליס

סל של לבנדר ריחני מעטר את הדוכן של מעדני פטה כפריסל של לבנדר ריחני מעטר את הדוכן של מעדני פטה כפרי. צילום: יוסי סליס

נכבשנו בקסמן ובצורתן המוזרה (שלא לומר מעוותת) של עגבניות לב הפרה (Tomates Coeur de Boeuf) שנחשבות ל"סטייקים של העגבניות", ומזני העגבניות המוזרים האחרים שהקיץ הפרובאנסלי מטפח. עגבניות בשרניות, נגיסות, נוטפות עסיס ומלאות בטעם, אותן חותכים לפרוסות עבות, מגירות מיצים מתוקים שכיף לנגב בבגט פריך.

מצאנו בשווקים עגבניות ששקלו כמעט חצי קילוגרם - עצומות, חרושות קמטים וחריצים, בכלל לא מושלמות ועגולות אך יפות דווקא בגלל זה. נהנינו לגלות מינים וסוגי עגבניות חדשים כגון העגבניה האורגנית המחודדת, שמזכירה לב מלא דם.

כשחזרנו לוילה, טרפנו נתחים בשרניים של עגבניות עטורות רק בכמה גרגירים של מלח ים (Fleur De Sel). התענגנו על סלט עגבניות פרובאנסלי פשוט וים תיכוני, עם פסטו פטרוזיליה, שום ושמן זית. וצלינו עגבניות אדומות בתנור כדי לרכז את הטעם המתוק של הקיץ שמסתתר בתוכן.

זנים רבים של עגבניות שמניב הקיץ הפרובאנסלי. צילום: יוסי סליסזנים רבים של עגבניות שמניב הקיץ הפרובאנסלי. צילום: יוסי סליס

תפוחי אדמה לפירה המושלם. צילום: יוסי סליסתפוחי אדמה לפירה המושלם. צילום: יוסי סליס

העיירות היפות (Beaux Villages)

טיול בפרובאס לא יכול להיות שלם ללא ביקור בעיירות הציוריות של אזור Beaux Villages.

גורד (Gordes) נחשבת לפנינה של האזור. מהכביש המוביל אליה היא נראית כאסופה של בתי אבן לבנים ובראשה כתר בצורת מבצר מימי הביניים. בתי העיירה פזורים בראשו של צוק סלעי על רקע שמים כחולים של פרובאנס ונראים מצוירים כמו בגלויה.

זו עיירה פצפונת, עם כיכר מרכזית קטנטנה שסביבה בתי קפה, מסעדות ולא מעט מלכודות תיירים. אנחנו פנינו לסמטאות השקטות יותר שלה, מגלים גינות קטנות פרטיות של פרחים, ירקות ועשבי תבלין, גלריות חבויות ומסעדות של המקומיים.

העיירה היפה גורד. צילום: יוסי סליסהעיירה היפה גורד. צילום: יוסי סליס

מגורד המשכנו לעיירה האדומה רוסיו (Roussillon) שיושבת על סלעי טרקוטה אדומים, מנוקדת בבתי אבן צבעוניים מרוצפים בגגות רעפים אדומים. גם כאן הלכנו לאיבוד בסמטאות, חשים בין בתיה הארגמניים כאילו נפלנו לארץ אגדות.

הבתים הצבעוניים של העיירה רוסיו. פרובאנס צרפת. מגזין דליקטסןהבתים הצבעוניים של העיירה רוסיו. צילום: יוסי סליס

ים של חמניות ושורות שורות של לבנדר פורח בסגול עד קצה האופקים של חמניות ושורות שורות של לבנדר פורח בסגול עד קצה האופק. צילום: יוסי סליס

פירות וירקות מגידול מקומי. צילום: יוסי סליספירות וירקות מגידול מקומי. צילום: יוסי סליס

אפרסקים מהזן המכונה אצלנו אפרסקים מהזן המכונה אצלנו "אפרסק פיתה", שטעמם כטעם הדבש. צילום: יוסי סליס

פירות יער טריים בצבע ארגמן באחד משווקי פרובאנס. צילום: יוסי סליספירות יער טריים בצבע ארגמן. צילום: יוסי סליס

נטשה חיימוביץ' ויוסי סליס הם בעליהם של סטודיו סליס. נטשה היא סטייליסטית, מבשלת ומסגננת לצילומי מזון עבור מגזינים וספרי בישול, עיצוב פנים ולייפסטייל. יוסי הוא צלם המתמחה בצילום מזון ולייפסטייל.

***

פוסטים אחרים שאולי יעניינו אותך
Magento